Wat is de looptijd van een hypotheek?
De looptijd van een hypothecaire lening is de tijd waarin je een hypotheek hebt. Aan het eind van deze looptijd moet de volledige schuld zijn terug betaald. De looptijd van een hypotheek kan verschillen, maar is over het algemeen 30 jaar. Je kunt ook kiezen voor een kortere periode (15, 20 of 25 jaar), maar dit wordt vaak niet gedaan. Er wordt het vaakst gekozen voor 30 jaar vanwege twee redenen:
- De maximale hypotheekrenteaftrek is vastgesteld op 30 jaar. Bij een langere periode kun je hier niet van profiteren
- Wanneer het verspreid wordt over 30 jaar maakt het maandelijkse bedrag nog betaalbaar. Wanneer je kiest voor een kortere periode, zul je dit wel moeten kunnen betalen.
Heb je gekozen voor een aflossing in 30 jaar, maar wil je tussentijds toch vervroegd aflossen. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarom je dit zou willen doen. Wellicht is je vermogen toegenomen, waardoor je hiertoe in staat bent. Wanneer je hiervoor kiest gaan je maandlasten naar beneden en ben je eerder van je opgebouwde schuld af.
Let wel op dat het verkorten van je hypotheek wel meer fiscale gevolgen kan hebben. Het is dus goed om je hierover wel te laten informeren. Ook is het afhankelijk van het type hypotheek hoe je vervroegd kunt aflossen. Bij een annuïteitenhypotheek kun je het maandelijkse bedrag verhogen of extra bijstorten. Sommige hypotheekverstrekkers vragen wel een boete bij extra betalingen. Ook bij een bank-spaar hypotheek kun je extra premies of spaarinleg storten.
Geef een antwoord