Wat is een huis onder water
Wellicht heb je er al eens van gehoord: huis onder water. Deze term wordt gebruikt voor huizen waarvan de hypotheekschuld groter is dan de te verwachte verkoopprijs. In de praktijk blijk je dan vaak nog met een restschuld te zitten. Ook zien we dat dit het vaakst voorkomt bij huizen welke voor 2008 zijn aangekocht (dus tot de kredietcrisis). Na 2008 zijn zijn de huizenprijzen flink gedaald, vaak wel tot 20%. Als je gewoon blijft wonen waar je nu woont is er niets aan de hand, tenzij je de maandelijkse lasten niet meer kunt betalen. Wil je gaan verhuizen, dan loop je wel tegen een probleem aan. Aangezien je huis minder waard is geworden zit je dus met een restschuld. Het kan zo zijn dat de bank geen toestemming geeft voor je verkassing, omdat je het verschil niet kan voldoen met je eigen spaargeld.
Wat moet ik doen met een huis ‘onder water’?
Omdat veel mensen beschikken over een huis ‘onder water’, hebben we een aantal tips voor je verzameld met wat je kan doen in zo’n situatie:
- Ga vervroegd geld aflossen. Op deze manier verlaag je uiteindelijk de maandlasten (en de rente) die je moet betalen.
- Heb je een hypotheek lager dan 265.000 euro? En heb je nog geen Nationale Hypotheek Garantie? Het is mogelijk om deze alsnog aan te vragen middels een woningverbetering. Deze woningverbetering hoeft helemaal niet ingrijpend te zijn: een kleine verbetering van je kamer is al goed. Wanneer je een NHG afsluit krijg je een rente die een stuk lager ligt.
- Je kunt ook de hulp inschakelen van je ouders. Zij kunnen je een belastingvrij bedrag schenken, maar daarnaast kunnen ze ook een lening aan je geven.
Zit je uiteindelijk toch in de situatie dat je je huis moet verkopen? Dan is het belangrijk dat je weet dat de rente over de meegefinancierde restschuld 10 jaar lang fiscaal aftrekbaar is. Maak hier dan dus ook gebruik van.
Geef een antwoord