Huis kopen

Wil je je eerste huis kopen? Of wil je verhuizen naar een andere woning? Dan is het belangrijk dat je de financiën goed regelt. Het kopen van een huis is één van de grootste uitgaven uit je hele leven. Het is belangrijk dat je goed advies krijgt en daarnaast een hypotheek afsluit welke betaalbaar is een een goede rente heeft. Vaak zit je met verschillende vragen: Hoeveel kan ik lenen? Moet ik het maximale bedrag lenen? Heb ik eigen geld nodig? Wat doet doen de makelaar en de notaris? Deze en nog meer vragen komen bij je op wanneer je op zoek bent naar je droomhuis.

Hoeveel geld heb ik te besteden?

Eén van de eerste vragen die je jezelf dient te stellen: hoeveel heb ik te besteden? Heb je eigen geld wat je wilt inzetten en hoeveel hypotheek kun je maximaal krijgen bij de bank? Als je dit in kaart hebt gebracht weet je precies wat je te besteden hebt en kun je gerichter op zoek naar een huis.

Huis zoeken

Nadat je weet hoeveel je te besteden hebt is het tijd om op zoek te gaan naar de ideale woning. Maak hiervoor gebruik van huizensites zoals Funda en Jaap. Heb je het ideale huis gevonden? Dan wordt het tijd om te te gaan bieden en onderhandelen.

Het voorlopig koopcontract

Ben je er helemaal uit met de verkoper? En heb je alle opties besproken? Dan kan het (voorlopig) koopcontract worden getekend.  Let erop dat je nog drie dagen bedenktijd hebt.

Financiering regelen

Je moet nu aan de gang om de financiering (hypotheek) te gaan regelen.

Taxatie

Om een hypotheek aan te kunnen vragen heb je (vaak) een taxatierapport nodig van het huis wat je op het oog hebt.

Notaris

Is de financiering rond? Dan mag je naar de notaris toe. Hij zorgt ervoor dat alles verder geregeld wordt.

Oplevering en overdracht

De laatste en leukste stap: de oplevering! Het huis is nu van jouw en je krijgt de sleutel van je nieuwe huis.