Hypotheek oversluiten

Het kan interessant om een hypotheek te gaan oversluiten. Wanneer de rente op dit moment een stuk lager is dan de rente die je destijds bij het afsluiten van een hypotheek hebt afgesproken kan het interessant zijn om over te stappen. Hierbij leggen we de nadruk op “kan”, aangezien dit niet altijd goedkoper hoeft te zijn.

Een boete bij het oversluiten van een hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit bij een bank ga je een betalingsverplichting aan voor een x aantal jaar. Tijdens deze periode is de bank verzekerd van deze inkomsten. Wanneer je dus besluit om tussentijds je hypotheek over te sluiten, gaat je bank inkomsten mis lopen. Hierdoor is er een boete in het leven geroepen die je moet betalen zodra je gaat oversluiten.

Deze boete is per situatie en bank verschillend, maar om een indicatie te geven volgen hierna enkele voorbeelden. Voor de meeste hypotheken mag je een deel boetevrij aflossen (in dit voorbeeld gaan we uit van 20%). Over de 80% ga je een boete betalen. Deze boete is gebaseerd op het verschil tussen de huidige rente en de toekomstige rente.

Voorbeeldberekening van een boete

Voorbeeld: Je hebt een hypotheek van 250.000 euro, waarbij je een boetevrij deel hebt van 20%. Over (250.000/100×80) 200.000 euro ga je een boete betalen. Stel dat je momenteel 6% rente betaald en dat je huidige vaste rentetarief 4% is, dan is er sprake van een renteverlies van 2%. Wanneer je dit uitrekent kom je uit op: 4.000 euro. Dit geldt wanneer je over stapt naar een andere bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*