Hypotheek zonder vast contract

Je vraagt je misschien af of het mogelijk is een hypotheek te krijgen zonder vast contract? Het is tegenwoordig zeker wel mogelijk om een hypotheek te krijgen wanneer je slechts een contract voor onbepaalde tijd hebt. De verschillende mogelijkheden hebben we voor je verzameld.

Arbeidsverleden

In principe is het zo dat je een hypotheek kunt krijgen op basis van je loon en het contract dat daarbij hoort. Een bank wil immers de zekerheid dat je dit loon blijft behouden en dat je baan enige garantie met je meebrengt. Vaak wordt gekeken naar je arbeidsverleden. Hierbij wordt gekeken naar het loon wat je de afgelopen 3 jaar verdient hebt, zodat de bank een goede indicatie heeft van je loon. Ook als je dus geen vast contract hebt kan de bank op basis van historie en je toekomst visie besluiten om een hypotheek toe te kennen. Een voorbeeldberekening:

2012: € 22.750
2013: € 26.050
2014: € 27.200

In het bovenstaande voorbeeld worden de jaarsalarissen bij elkaar opgeteld en hier wordt een gemiddeld van genomen. In dit geval wordt voor de hypotheekberekening uitgegaan van € 25.333,- Het is wel belangrijk om te weten dat het laatste jaar als maximum wordt gezien. Heb je het laatste jaar dus minder verdiend dan daarvoor, dan weegt dit mee in de berekening.

Intentieverklaring van je werkgever

Het is belangrijk om een intentieverklaring van je werkgever te vragen. In zo’n werkgeversverklaring kan het bedrijf aangeven dat ze de intentie hebben om je uiteindelijk een vast contract aan te bieden.

Wanneer je zowel kan aantonen hoe je arbeidsverleden is geweest en daarnaast een intentieverklaring kan aanleveren heb je recht op de Nationale Hypotheek Garantie. Aan een NHG zitten wel kosten (vanaf januari 2012) 0,7% van het totale hypotheekbedrag, maar dit is wel aftrekbaar. Een NHG is altijd goed om af te sluiten, want de Stichting Waarborg Eigen Woningen neemt de belastingschuld tot zich in tijden dat je het niet meer kan betalen door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Schulden opgebouwd?

Heb je schulden opgebouwd in de afgelopen jaren? De bank checkt het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Bij dit bureau zijn alle leningen geregistreerd. De bank kijkt of je leningen hebt en of je altijd netjes de afbetalingen hebt gedaan. Ook dit is een belangrijke factor voor het toekennen van een hypotheek.

Moeilijke tijden

Ondanks de diverse mogelijkheden is het toch niet altijd gemakkelijk. Sommige werkgevers zijn terughoudend met het geven van een intentieverklaring. En zonder zo’n verklaring wordt het weer wat lastiger. Ook voor freelancers en ondernemers is het dus lastig om een lening te krijgen voor een huis. Als je dus stabiele inkomsten hebt de afgelopen 3 jaar en daarnaast wellicht nog eigen geld dan wordt het al een beter verhaal voor de bank. Maar het liefst ziet de bank toch een klant met een contract voor onbepaalde tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*