Beleggingshypotheek
Een beleggingshypotheek wijkt af van standaard hypotheekvormen, omdat hierbij het gehele kapitaal door middel van beleggen wordt opgebouwd. Aan het eind van de looptijd kun je de gehele hypotheek afbetalen door het opgebouwde kapitaal
Het opbouwen van het kapitaal doe je door het beleggen in aandelen. Hier komt dan ook het risico naar voren. Als de aandelen niet het gewenste rendement hebben opgeleverd, kan het zijn dat je met een tekort zit op het eind. Dit betekent dat je dan niet de gehele hypotheek kunt afbetalen. Dit risico is te beperken, over het algemeen is het zo dat een aandeel met een (verwacht) hoog rendement ook een hoger risico meebrengt. Andersom is dit uiteraard ook zo, je neemt minder risico, maar het rendement is ook lager.
Een alternatief voor deze vorm is de spaarhypotheek. Echter op lange termijn is beleggen een beter middel, alleen het risico is iets hoger. Ook kiezen veel mensen voor een combinatie van beide hypotheken. Deze wordt aangeboden in de spaarbeleggingshypotheek.
Een voordeel van een belegginshypotheek is de fiscale mogelijkheden. Deze zijn goed te noemen. Je hebt maximaal dertig (30) jaar vrijstelling van rendementsheffing. Het vermogen wat je opbouwd valt onder de vermogensrendementsheffing. Je moet 1,2% betalen over het vermogen wat je hebt uitstaan in een jaar.
Voordelen
- Geen aflossing; je bouwt het kapitaal op middels beleggen.
- Je krijgt diverse fiscale mogelijkheden.
Nadelen
- Er is een beleggingsrisico.
- Jaarlijks moet je 1,2% belasting betalen.
Geef een antwoord