Effectenhypotheek

Bij een effectenhypotheek vind de kapitaalopbouw plaats middels beleggen. Deze beleggingen vinden plaats buiten de hypotheek. Vaak wordt de effecten hypotheek onterecht vergelijken met de beleggingshypotheek. Het is namelijk wel degelijk een andere hypotheekvorm. Deze hypotheek is een combinatie van de aflossingsvrije hypotheek en het effectendepot of beleggingsrekening.

De beleggingsrekening is gekoppeld aan je hypotheek en hierbij kun je zelf kiezen in welke fondsen je belegt. Tijdens de looptijd ga je een kapitaal opbouwen via de beleggingsrekening. Een nadeel hiervan is dat je het eindbedrag niet kunt garanderen waardoor je eventueel nog met een restschuld kunt komen te zitten.

Je maandelijkse kosten bestaan enkel uit de hypotheekrente en de inleg voor de beleggingsrekening. Tijdens de looptijd van de effectenhypotheek los je dus niets af. Na 30 jaar kun je het gespaarde geld op de effectenrekening gebruiken om de schuld af te betalen.

Deze hypotheekvorm is lang niet voor iedereen weggelegd. Heb je geen of weinig ervaring met beleggen, dan kun je beter uitkijken naar een andere hypotheekvorm

Voordelen effecten hypotheek

  • Veel vrijheid
  • Geen aflossing tijdens looptijd (enkel rente betalen)

Nadelen

  • Meer risico
  • Eindbedrag niet gegarandeerd
  • Minder fiscale aftrek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*