Krediethypotheek

De Krediet hypotheek is een flexibele hypotheekvorm omdat je flexibel met je hypotheekbedrag kunt omgaan. Je kunt een krediethypotheek het beste vergelijken met een doorlopend krediet, waarbij je woning het onderpand is. Dit biedt de hypotheekverstrekker dan ook veel zekerheid. In tegenstelling tot een doorlopend krediet kun je vaak meer lenen bij deze vorm en is het rentepercentage een stuk lager.

Je kunt ten alle tijden geld opnemen en betaald alleen rente over het opgenomen bedrag. Een krediethypotheek wordt in het algemeen niet gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. De kredietlimiet ligt doorgaans op maximaal 75 procent van de executiewaarde. Over het algemeen wordt het geld gebruikt om verbouwingen of woninginrichting te financieren. Ook komt het regelmatig voor dat het gebruikt wordt voor consumptieve uitgaven. Dit is een ideale vorm die gecombineerd kan worden met je “normale” hypotheek.

Het komt ook voor dat gepensioneerden met een huis met overwaarde kiezen voor een krediet hypotheek. Zij kunnen namelijk geld vrij maken uit hun huis, zodat ze een mooie aanvulling krijgen op hun huidige pensioen.

Wanneer kiezen voor een krediethypotheek?

Er zijn verschillende redenen waarom je kiest voor een krediethypotheek. De voornaamste reden is de overwaarde van je huidige woning. Overwaarde houdt in dat de marktwaarde van je huis hoger is dan de hypotheek die er op rust. Als je een huis al langere tijd in bezit hebt is de kans groot dat deze overwaarde heeft. Je kunt de huidige marktwaarde van je woning laten taxeren door een gecertificeerd taxateur. De overwaarde van je woning is erg belangrijk bij deze vorm, aangezien je bij de verkoop van je huis je huidige hypotheek en de krediethypotheek moet kunnen af betalen.

Ook is het mogelijk om een verbouwing hiermee te financieren. In principe bouw je overwaarde op door het verbouwen van je huis, breng de kosten hiervan goed in kaart en probeer in te schatten of dit ook echt een meerwaarde voor je huis is.

Voordelen

  • Veel vrijheid; geen dwingend aflossingsschema.
  • Soms kun je meer lenen dan de waarde van de woning.
  • Lager rentepercentage dan een persoonlijke lening

Nadelen

  • Onzekerheid door de variabele rente
  • Wees er zeker van dat je hypotheek aan het eind kunt aflossen.
  • Hypotheek tot maximaal 75% van de executiewaarde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*