Hypotheekrente historisch laag, daarom hypotheek oversluiten?

Nu de hyptheekrente historisch laag is rijst deze vraag steeds meer. Moet ik mijn hypotheek oversluiten, nu de rente zo laag is? Hierop is niet direct een eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk van een aantal factoren af.

In het kort is het belangrijk om te kijken of het voordeel van de lagere hypotheekrente beter uitpakt dan de boeterente. Een boeterente? Ja, indien een bestaande hypotheek opengebroken wordt moet er een rente betaald worden aan de bank. Dit wordt gedaan omdat het openbreken van de hypotheek nadelig is voor de bank. Deze compensatie voor de bank kan oplopen tot wel tien-duizenden euro’s. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de resterende looptijd en het verschil tussen de huidige en de destijds afgesproken rente.Wanneer je overstapt naar een andere aanbieder is het goed om te weten dat je ook kosten gaat maken voor de notaris en de taxatie van je woning.

Toch zitten er ook wel voordelen aan het overstappen. Vaak kun je zo’n 10 tot wel 20% per jaar boetevrij aflossen. Check dus even goed de voorwaarden van je huidige hypotheek.

Wil je oversluiten? Breng dan even goed in kaart wat de exacte kosten zijn en weeg af of deze kosten het waard zijn.